Dit is het ultrarijke adviseursteam van Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag zijn team van economisch adviseurs bekendgemaakt. Ondanks harde kritiek op de bestuurders van grote Amerikaanse bedrijven eerder in zijn campagne, kiest Trump juist voor die groep om zijn economische beleid mee af te stemmen.

Foto: EPA

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag zijn team van economisch adviseurs bekendgemaakt. Ondanks harde kritiek op de bestuurders van grote Amerikaanse bedrijven eerder in zijn campagne, kiest Trump juist voor die groep om zijn economische beleid mee af te stemmen.

De groep bestaat louter uit steenrijke mannen bestaat. Trump noemde zijn team ,,een formidabele groep van ervaren en getalenteerde individuen”. Ondanks de grote kritiek op Wall Street heeft Trump meerdere adviseurs opgenomen met een achtergrond in hedgefondsen en investeringsbanken.

Het gaat om:

– Hedgefondsmanager John Paulson, die miljarden verdiende omdat hij in 2006 de kredietcrisis zag aankomen.
– Investeringsbankier Stephen Calk, die grote kritiek heeft op de bankiersregels van Obama
– Andy Beal, eveneens investeringsbankier en daarnaast fervent pokerspeler.
– Steven Mnuchin, hij maakte – net als zijn vader – fortuin bij Goldman Sachs, en is de topman bij hedgefonds Dune Capital Management. Mnuchin is bovendien financier in Hollywood, hij stak onder meer geld in de film Avatar en American Sniper.
– Hedgefondsmanager Steve Feinberg gaat Trump ook van adviezen voorzien. Hij staat bekend als ingetogen: filmpremières of andere feestjes mijdt hij, en Feinberg heeft kritiek op wat hij en zijn collega’s verdienen.
– Harold Hamm is in de handel in olie miljardair is geworden, en was in 2012 ook al de energieadviseur van Mitt Romney.
– Dan DiMicco, topman van staalgigant Nucor. Hij steunde Trump al meerdere keren in zijn kritiek op onder meer vrije handel.
– Vastgoedmagnaat Steve Roth. Begon met het neerzetten van gebouwen in de industrie, maar werd echt rijk toen hij zich op de winkelcentra stortte.
– Howard Lorber – eveneens rijk geworden in onder meer het vastgoed, maar ook eigenaar van één van de grootste Amerikaanse holdings en van een groot restaurantketen.
– Investeerder Tom Barrack, die al flink wat geld in de campagne van Trump stak.
– Peter Navarro, de enige academicus in het team: hij heeft een doctoraat in ecomomie. Navarro werkt op de Universiteit van California, en richt zich op de handel met China.
– Stephen Moore, lange tijd columnist voor Wall Street Journal en lid van allerlei denktanks.
– David Malpass, die al baantjes had in de regering van Reagan en George H.W. Bush.

Trump zal maandag tijdens een toespraak in Detroit zijn economische plannen toelichten, in een poging zijn campagne weer op de rails te krijgen. Die werd afgelopen week geplaagd door verschillende akkefietjes.

Zo lag Trump overhoop met de ouders van een in Irak omgekomen militair en met de Republikeinse partijleiding, die ontevreden is over enkele van Trumps uitspraken en chaotische campagne.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl